Évente 1000 ember vakságát okozza az elhanyagolt diabeteses rethinopathia Magyarországon. A több mint 800.000 cukorbeteg mindegyike veszélyeztetett. Számukra évente egyszer, minősített esetekben többször ajánlott a szemfenék szemész szakorvosi vizsgálata.

Az Első Magyar Optikus Zrt. tagja az Eszik Optika Kft. egy jelentős beruházás sorozat részeként speciális fundus (szemfenéki) kamerával, valamint a hozzá tartozó informatikai és kommunikációs háttérrel szerelte fel. A kamerát kezelő szakemberek egyéni képzést kaptak a szemfenéki képek megfelelő elkészítése érdekében. Így az Első Magyar Optikus Zrt. szaküzletei alkotják a vizsgálópont-hálózatot, azaz itt készülnek a páciensek szemfenéki fotói. A szemfenéki képek értékelését Budapesten, a Semmelweis Egyetemen található Semmelweis Reading Centerben a Semmelweis Egyetem magasan képzett, nemzetközi tapasztalatokkal is bíró szakemberei végzik.

Összefogás a cukorbetegekért.

Több szakmán átívelő összefogás eredményeképpen valósult meg hazánkban a cukorbetegség szemészeti szövődményinek rendszeres felügyelete. Az összefogás szereplői az Első Magyar Optikus Zrt.  és a Semmelweis Kft akik  a szemorvos társaság és  a diabétesz társaság szakmai támogatásával fejlesztették ki jövőbemutató rendszerüket. Az vizsgálóhálózat célja, hogy minden hazánkban élő cukorbeteg ember szemfenéki vizsgálatát előírt módon évenkénti rendszerességgel el tudjuk végezni. Jelenleg Magyarországon élő regisztrált cukorbetegek száma 750.000 fő  számuk azonban folyamatosan nő. A növekedés mértékét mutatja ,hogy a WHO a cukorbetegséget járvánnyá nyilvánította. Sok gondot okoz a cukorbetegek számára a szemfenéki szövődmény évenkénti rendszeres vizsgálata mivel a szemorvosok kapacitása nem teszi lehetővé a gyors bejutást az egészségügyi ellátásba. Sokszor hónapokat kell várni mire a páciens  át tud esni a vizsgálaton.

Nem szabad könnyelműen venni a vizsgálat jelentőségét, ugyanis a szemfenéki szövődményeket minél hamarabb diagnosztizálják annál nagyobb az esélye ,hogy a látásvesztést vagyis a vakságot meg tudjuk előzni melynek következtében mintegy ezer honfitársunk veszti el látását évente. A cukorbetegség szemfenéki elváltozásának jellegzetessége továbbiakban ,hogy a kezdeti stádiumban jól kezelhető látásromlással nem jár,amennyiben időben észreveszik az állapotot lézeres kezelés segítségével stabilizálni lehet.

Az új rendszer felülmúlhatatlan előnye ,hogy a vizsgálat szembogár tágítása nélkül valósul meg, ezzel mentesítjük a pácienseket a pupilla tágítás kellemetlen folyamata alól, így autóval is nyugodtan jöhetnek hozzánk a vizsgálatra várók. Technikai érdekesség ,hogy a kamera egy elsötétített helységben az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen.

Az elkészült fényképeket a Semmelweis Egyetemen értékelik ki nemzetközileg képzett szakemberek  klinikai orvosok felügyelete alatt.

Újdonság továbbiakban ,hogy nem csak a felvételt készítjük el és továbbítjuk Magyarország egyik legismertebb szemészeti klinikájára hanem a fényképeket 10 éven keresztül meg is őrizzük és minden vizsgálat alkalmával  a régebbi felvételeket az elemző értékelők számára rendelkezésre bocsájtjuk akik szemünk sorsát több éves távlatban is nyomon követhetik.

Minden cukorbetegnek rendszeres, legalább évenkénti szemfenéki vizsgálaton kellene részt venni.

Többek között a várólista megszűnését remélik a résztvevők egy olyan rendszer kiépítésével, mely mostantól az országban több ponton is megvalósul. A vizsgálatot a szemfenék pupilla tágítás nélküli fényképezésére alkalmas melyet úgynevezett fundus kamerával végzik. Természetesen más, a szemfeneket érintő probléma és elváltozás lefényképezésére is alkalmas a rendszer. /macula degeneráció, magas vérnyomás, stb./ A képeket 10 évig tárolják és ily módon az évek alatti változásokat a kiértékelő orvosok követhetik és levonhatják a következtetéseket.

Országos összefogás a szemünk világáért, ami ~ 800.000 cukorbeteget és közel még annyi embert érint  akik még nem tudnak meglévő betegségükről ,illetve ugyanennyien tartózkodnak a diabetes előszobájában, számukra épült fel a most kiinduló folyamat mely Semmelweis Egyetem által alapított Semmelweis Egészségügyi Kft, az Első Magyar Optikus Zrt. a  Magyar Diabetes Társaság és a Szemorvos Társaság összefogásának eredményeként megszületett, országos szűrőhálózat.

Az országba 10 kamera érkezett,a vizsgálat és a felvétel készítés néhány percet vesz igénybe, várólistát nem vezetnek be, ha szükséges a rendelkezésre álló időt hosszabítják meg. A fundus kamera által készített képet egy külön erre a célra fejlesztett speciális zárt informatikai hálózaton keresztül juttatják el a Semmelweis egyetem kiértékelő központjába, mely az egyetem szemorvosainak felügyelete alatt működik.Itt a nemzetközi gyakorlattal rendelkező specialisták készítik el a vizsgálat eredményét és továbbítják az Első Magyar Optikus Zrt. vizsgálópontjainak. Bár minden tizedik honfitársunk cukorbeteg mégis kevesen tudják, hogy a cukorbetegségnek számos komoly szövődménye lehet mely vakságot is okozhat. Ennek következtében ma Magyarországon évente ~ 1.000 ember veszíti el látását – pedig az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal a szövődmény ma már kezelhető.

A közel egymillió cukorbeteg számára tehát létfontosságú, hogy speciális indokon nélkül is  évente egyszer szemészeti szűrővizsgálaton vegyen részt.

Kapcsolat

6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 75.

Mobil: +36-30-4660-065

Telefon: +36-62-420-642
Email: info@eszikoptika.hu

Nyitvatartás

Hét - Pén / 10:00 - 18:00
Szom / 10:00 - 13:00

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre